Recept voor Red Velvet cake

Red Velvet cake

Afgelopen vrijdag al in de spotlight in het artikel over taarttrends voor 2021: Red Velvet cake! Daarom bij deze het recept van deze fantastische cake.

Red Velvet cake met roomkaascrème

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Keuken: Amerikaans
Porties: 12 stukken

Equipment

  • 2 bakblikken met een doorsnede van 20cm
  • mixer

Ingrediënten

Voor de cake

  • 340 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram cacaopoeder
  • 400 gram suiker
  • 360 ml plantaardige olie Bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 4 theelepels rode voedselkleurstof
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 240 ml karnemelk
  • 1,5 theelepels baking soda
  • 2 theelepels witte azijn

Voor de roomkaascrème

  • 450 gram roomkaas bijvoorbeeld Philadelphia
  • 225 gram roomboter
  • 450 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanilleextract

Instructies

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden bij hetelucht).
  • Vet 2 bakblikken van ca 20cm in en bekleed deze met bakpapier. Ik ben meestal te lui om bakpapier te gebruiken, maar bij Red Velvet helpt het enorm om de cake mooi uit de vorm te krijgen, dus hier raad ik het echt aan.
  • Zeef de bloem, zout en cacaopoeder boven een kom en roer goed door elkaar. Zet opzij.
  • Meet je karnemelk af en zet opzij.
  • Doe de olie en de suiker in een kom. Mix deze met een mixer goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe, meng na ieder ei tot het goed is opgenomen.
  • Voeg de kleurstof en de vanilleextract toe, meng goed door elkaar.
  • Voeg 1/3 van het bloem/cacaomengsel toe, mix tot dit is opgenomen. Voeg 1/2 van de karnemelk toe, meng tot dit is opgenomen. Herhaal tot alle bloem en karnemelk is opgenomen. Mix niet te lang!
  • In deze stap is doorwerken belangrijk. Doe de baking soda in een kommetje. Voeg de azijn toe. Roer door elkaar; dit gaat schuimen (het koolzuur vormt nu). Voeg dit snel toe aan je beslag en roer dit nog 10 seconden door.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over beide bakblikken en zet deze in het midden van de oven. De cake is gaar na ongeveer 30 minuten of tot hij terugveert als je op de bovenkant duwt.
  • Haal de bakblikken uit de oven, zet z 5 minuten op een rooster om wat af te koelen en stort daarna de taart op een theedoek op een rooster. Laat afkoelen.

Voor deroomkaascrème

  • Mix de roomkaas en de boter met de mixer goed door elkaar tot een romig mengsel.
  • Voeg de poedersuiker in delen toe, mix goed tot alles is opgenomen.
  • Voeg de vanille toe.

Afmaken van de cake

  • Snij de bovenkant van tenminste één van de cakes af om een vlakke ondergrond te creeeren. Gebruik hiervoor een groot, gekarteld broodmes of een speciale cake leveler.
  • Besmeer de onderste cake met een flinke laag roomkaascrème.
  • Stapel de tweede cake hier voorzichtig bovenop. Besmeer de bovenkant hiervan ook met roomkaascrème.
  • Werk de taart verder af naar eigen smaak. Je kunt hem bijvoorbeeld verder afsmeren, (semi)naked houden of met een spuitzak en spuitmond decoraties spuiten met je roomkaascrème.
    Een mooie decoratie is het verkruimelen van de bovenkant die je eraf hebt gesneden en die boven op de taart strooien.
  • Laat de taart minstens 1 uur in de koeling rusten voor je hem aansnijdt. Hierdoor kruimelt ie een stuk minder.

Bewaren van de taart

  • Omdat er roomkaas is gebruikt, moet de taart in de koeling worden bewaard. Bewaar deze maximaal 2-3 dagen afgedekt in de koelkast.
  • Wil je de taart langer bewaren, kun je hem invriezen. Zet hem eerst zonder iets eromheen in de vriezer tot hij stijf bevroren is; Daarna kun je de cake met bijvoorbeeld plastic folie inwikkelen en tot 3 maanden in de vriezer (***) bewaren. Ontdooi hem in de koelkast voor gebruik!
  • Haal de taart of de stukjes die je gaat eten ca 30 minuten voor consumptie uit de koelkast, zodat alles lekker op temperatuur kan komen.

Over het recept

Dit recept voor Red Velvet cake is één van mijn persoonlijke favorieten. Red Velvet sowieso, en niet alleen van mij! Het is al jaren een heel populaire smaak, die de laatste jaren steeds meer wordt gebruikt. Red velvet cake is niet alleen spectaculair om te zien, het heeft ook nog eens een bijzondere smaak. Door de combinatie van cacaopoeder en karnemelk ontstaat een bijzondere rijke cake met een lichte chocoladesmaak. Je kunt de karnemelk dan ook niet zomaar weglaten! Ook de azijn is nodig in het recept, deze zorgt, gecombineerd met de baking soda, voor het rijzen doordat er koolzuur ontstaat.

In het recept wordt kleurstof gebruikt. De 4 theelepels zijn een indicatie, maar geven wel aan dat je veel kleurstof moet gebruiken. Wil je minder gebruiken kan dat natuurlijk, maar wordt je cake minder rood. Als alternatief kun je ook (ingekookt) bietensap gebruiken. Ik gebruik persoonlijk graag kleurstof van het merk Progel, in dit geval de kleur Red.

In dit recept verdeel je het beslag over 2 bakblikken, dat is voor Red Velvet cake echt nodig. Doe je dit niet, wordt de cake waarschijnlijk niet snel genoeg gaar waardoor de bovenkant heel erg uitdroogt of verbrandt. Heb je maar 1 bakblik, kun je het beslag afgedekt op het aanrecht bewaren tot de eerste cake klaar is en de tweede daarna bakken. Je kunt het beslag eventueel ook verdelen over 3 bakblikken als je 3 lagen mooier vindt, dan moet je eerder gaan controleren of het al gaar is.

 

 

Alternatieve ideeen

Cupcakes

Je kunt van dit recept cupcakes maken. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt kun je hiermee ca 24 cupcakes maken. De roomkaascreme is stevig genoeg om opgespoten te worden in een toef.

Melkvrij

Deze taart is heel goed melkvrij te maken, al lijkt dat misschien niet zo! Je vervangt alles als volgt:

  • Karnemelk: 1 eetepel azijn aanvullen met plantaardige melk tot 240 mililiter, goed doorroeren, 5 minuten laten staan
  • Roomkaas: Gebruik een vegan versie van roomkaas (bijvoorbeeld van Violife)
  • Roomboter: Gebruik plantaardige margarine. Laat deze wel heel goed op kamertemperatuur komen, omdat margarine stevig is krijg je sneller klontjes.

Ik heb ook een super recept voor vegan roomkaascrème, dit zal ik binnenkort plaatsen! Aangezien mijn vriend melkvrij eet moet ik vaak op zoek naar alternatieven. Gelukkig ben ik tot nu toe nog niets tegengekomen wat niet gelukt is om te veganizen 🙂

Geschiedenis van Red Velvet Cake

Red Velvet cake heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het concept van Velvet cakes is waarschijnlijk in de Victoriaanse tijd in de Verenigde Staten ontstaan. Velvet cakes hadden een lichte kruimelstructuur, heel anders dan de grove cakes die normaal waren in die tijd. In ongeveer dezelfde periode is Devils’ Food Cake ontstaan, een zware chocoladecake. De twee recepten zijn ergens samengekomen en gecombineerd tot Chocolate Velvet Cake.

Vervolgens ontstond de Great Depression in de jaren ’20 in Amerika. Wilde je een luxeproduct zoals cake eten, moest je creatief zijn. Cacao was goedkoper dan chocolade; restjes zure melk zorgden voor de smeuiigheid van de taart. Doordat de cacao in die tijd nog niet werd gemaakt van gebrande cacobonen, bevat deze zogenaamde “anthocyanen“. Onder invloed van het zuur uit de melk of karnemelk kleuren deze rood. Cacoa wordt tegenwoordig gemaakt van gebrande cacaobonen en vertoont hierdoor deze verkleuring niet meer, tenzij je speciale rauwe cacao koopt. Staat nog op mijn wensenlijstje om eens te proberen!

Een tweede heftige periode, de Tweede Wereldoorlog, wordt in verband gebracht met het gebruik van bietensap in Red Velvet cake. Door de oorlog waren zaken als suiker en boter schaars. Creatieve bakkers gebruikten als alternatief bietensap voor zowel de vulling, de zoetheid als de smeuiigheid. De rode kleur was een leuke bijkomstigheid. Tegenwoordig kun je natuurlijk kleurstof gebruiken om de rode kleur te bereiken.

 

Reageer!

Heb jij dit recept gebruikt om Red Velvet cake te bakken? Wat vond je ervan? Laat het weten in de comments! Uiteraard zijn je vragen ook weer welkom!

 

Eén gedachte over “Recept voor Red Velvet cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven